Nieuw onderzoek naar SCA1 is van start
Nieuw onderzoek naar SCA1 is van start
In februari is een nieuw onderzoek gestart met financiering van de Hersenstichting.
Net als bij eerder onderzoek wordt gebruikgemaakt van zogenaamde antisense oligonucleotiden (AONs). Deze AONs zijn speciaal ontworpen om de aanmaak van het schadelijke eiwit dat betrokken is bij SCA1 te voorkomen. De verwachting is dat dit de ziekte kan vertragen, afremmen of zelfs stoppen. De eerste testen worden gedaan op geavanceerde celmodellen die al eerder zijn ontwikkeld in het LUMC. Dit deel van het onderzoek zal worden uitgevoerd door onderzoeker in opleiding Gijs-Jan Scholten aan het LUMC.
Nieuwe manier van toedienen wordt onderzocht
Op dit moment worden AONs bij hersenziekten meestal via een ruggenprik toegediend. Deze procedure vindt in het ziekenhuis plaats en wordt door patiënten als pijnlijk ervaren.
In dit nieuwe project wordt daarom ook gekeken of AONs via het bloed kunnen worden toegediend. Door ze te koppelen aan speciale moleculen kunnen ze mogelijk de hersenen bereiken zonder dat er een ruggenprik nodig is. De eerste fase van dit deel van het onderzoek vindt plaats in het UMCG onder leiding van professor dr. Inge Zuhorn.
Meer informatie en webinar
Meer informatie over dit onderzoek vindt u op SCA1research.nl. Hier kunt u de informatie over dit nieuwe onderzoek vinden, net als updates, en de teamleden die betrokken zijn bij dit project.
Op 14 oktober om 19:00 uur wordt er een webinar georganiseerd. Hierin wordt het onderzoek verder uitgelegd en kunt u vragen stellen aan de onderzoekers. Informatie over hoe u zich kunt aanmelden volgt binnenkort.


