Blogopmaak

Willeke van Roon-Mom benoemt tot hoogleraar Humane Genetica

SCA1research.nl • mrt. 31, 2022

Willeke van Roon-Mom is benoemd tot hoogleraar Humane Genetica


Maandag 28 maart was een bijzondere dag, omdat het College van Bestuur van de Universiteit Leiden Willeke van Roon-Mom heeft benoemd tot hoogleraar met als leeropdracht: Humane Genetica, in het bijzonder translationele studies van neurodegeneratieve aandoeningen. Willeke heeft het hoogleraarsambt aanvaard met het uitspreken van haar oratie getiteld: “Translationeel onderzoek, waar kleine onderdelen samen het grotere geheel maken”.

 

Tijdens haar 45 minuten durende oratie begint Willeke met een toelichting op het translationeel onderzoek dat ze uitvoert: “Translationeel onderzoek is onderzoek dat de schakel vormt tussen fundamenteel onderzoek en een toepassing in de kliniek. Hoe werken de verschillende processen om een cel goed te laten functioneren, wat gaat er mis met die processen bij een ziekte, hoe kunnen we daarop ingrijpen, want dat is nodig om de vertaling naar een behandeling te maken, waar de patiënten uiteindelijk iets aan hebben.” Aan de hand van de Nachtwacht beschrijft Willeke hoe alle kleine onderdelen samen het grotere geheel maken. Tijdens haar oratie bespreekt ze vier belangrijke aspecten in haar onderzoek, namelijk 1. de cel, 2. de hersenen van de mens, 3. therapie ontwikkeling en 4. de patiënten en hun zorgdragers. Willeke vervolgt haar rede met het benoemen van het belangrijkste onderdeel van translationeel onderzoek, samenwerking. Door samen te werken in multidisciplinaire teams kom je sneller vooruit, en leer je meer. Willeke sluit haar rede af met een kritische noot, waarbij ze benoemt dat er veel onderzoekstijd verloren gaat aan overbodige administratieve handelingen. Willeke, namens het SCA1research team van harte gefeliciteerd met de benoeming tot hoogleraar. Wilt u de oratie teruglezen dan kan dat via de onderstaande link.


Bestand downloaden
door SCA1research.nl 26 mrt., 2024
Op verzoek van VICO zijn Lourens, Frank en Tineke in Leiden bij VICO op bezoek geweest om te vertellen hoe het is om te leven met (iemand met) SCA1. VICO had hierom gevraagd omdat de werknemers wel elke dag bezig zijn met een medicijn voor SCA, maar zelf eigenlijk geen ervaringen hebben met SCA. De nieuwe VICO CMO (Chief Medical Officer) Scott Shobel trad op als interviewer en Jasper zorgde voor de vertaling. Lourens vertelde eerst op geheel eigen wijze hoe het is om met SCA1 te leven. Na een pauze met versnaperingen vertelde Frans zijn ervaringen als vader van een dochter met SCA1. Het werden 2 mooie en verhelderende verhalen, met hier en daar een snik. Na afloop hebben Nicole en Jasper van VICO nog een rondleiding gegeven door het bedrijf. De mensen van VICO vertelden dat ze het mooi, nuttig en inspirerend gevonden hadden. Iedereen was erg onder de indruk. Wij danken Lourens, Frank en Tineke hartelijk voor hun verhalen en hun tijd.
door SCA1research.nl 20 mrt., 2024
Goed nieuws! Vandaag is er een belangrijke mijlpaal te melden binnen de klinische veiligheidsstudie bij patiënten met SCA1, SCA3 en de ziekte van Huntington. In eerste instantie zijn we bij deze trial gestart met de toediening van VO659 aan SCA3 patiënten, maar vandaag is VO659 ook voor het eerst toegediend aan een SCA1 patiënt. Deze klinische trial gaat het vooral om het vaststellen van de veiligheid van het medicijn en om het verzamelen van gegevens waardoor de dosis en frequentie van deze behandeling in de volgende fase kunnen worden bepaald.
door SCA1research.nl 05 mrt., 2024
Webinar over de natuurlijk beloop en medicijnstudie binnen het SCA1 project
door SCA1research.nl 19 dec., 2023
Save the date Op dinsdag 23 januari 2024 om 19:00 uur is de volgende online bijeenkomst over het SCA1-onderzoek. Noteer deze datum en tijd vast in de agenda. De bijeenkomst is te volgen via de volgende Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/89788997318?pwd=LzFnRFRsVUl6OWhxOEViTGhlYUtkZz09 Ontwikkelingen rondom de natuurlijk beloop en medicijnstudie Dit keer zal de nadruk van de online bijeenkomst liggen op de ontwikkelingen rondom de natuurlijk beloop en de medicijnstudie binnen het project. Tijdens de online bijeenkomst willen we met jullie delen hoe dit deel van het onderzoek verloopt. Het programma is als volgt: 18:50 – 19:00 De webinar is open: u kunt op de link klikken 19:00 – 19:10 Een overzicht van het voorgaande onderzoek (prof. van Roon-Mom, LUMC) 19:10 – 19:25 Het belang van de natuurlijk beloop studie (dr. Van de Warrenburg, Radboudumc) 19:25 – 19:40 De eerste klinische trial – een veiligheidsstudie (dr. Datson, VICO therapeutics) 19:40 – 20:00 Vragen Vragen stellen Als u op dit moment vragen heeft over het SCA1-onderzoek dan kunt u die voor de bijeenkomst met ons delen. De onderzoekers zullen uw vraag tijdens de bijeenkomst beantwoorden. Hierbij zullen ze uw naam niet noemen. Stuur uw vraag naar sca1-studie@radboudumc.nl . U kunt ook tijdens de bijeenkomst vragen stellen, live in de bijeenkomst of in de chat, meer uitleg hierover krijgt u aan het begin van de bijeenkomst. Impressie van de vorige online bijeenkomst Wilt u nog eens terugkijken wat er tijdens de vorige online bijeenkomsten en contactdagen besproken is? Via de link hieronder kunt u een impressie van deze bijeenkomst terugkijken. https://www.sca1research.nl/blog
door SCA1research.nl 07 apr., 2023
Eerste toediening VO659 in het Radboudumc
door SCA1research.nl 06 apr., 2023
De eerste patient is behandeld door dr. van de Warrenburg!
door SCA1research.nl 21 mrt., 2023
Laatste deelnemers SCA1 natuurlijk beloop studie
door SCA1research.nl 12 jan., 2023
Eerste publicatie van de natuurlijke beloop studie SCA1 online gepubliceerd
door SCA1research.nl 22 sep., 2022
Derde en laatste ronde Natuurlijk Beloop-studie van start Binnen een paar weken gaat de derde en tevens laatste ronde van de SCA1 natuurlijk beloop studie van start. Gedurende de komende 6 maanden zullen alle deelnemers van de studie weer een uitnodiging ontvangen om naar het Radboudumc te komen. Dit derde bezoek vindt plaats ongeveer 1 jaar na de tweede onderzoeksdag. In ronde 1 hebben wij kunnen zien dat de verschillende onderzoeken SCA1-patiënten en gezonde vrijwilligers goed kunnen onderscheiden. Bekijk hier een opname over de eerste resultaten. De gegevens die wij verzamelen tijdens ronde 2 en 3 zijn van grote waarde om te onderzoeken hoe bepaalde biomarkers zich gedragen over een langere periode. Hiermee kunnen we goed bekijken of de gegevens die een verschil lieten zien tussen de SCA1- en de controle-groep in ronde 1 ook met de tijd veranderen. Wij verwachten jullie hiervan binnenkort al een eerste update te kunnen geven met de verwerkte gegevens uit ronde 2. Na afloop van ronde 3 is het onderzoek nog niet klaar, wij gaan dan aan de slag om alle gegevens uit deze laatste ronde ook te onderzoeken en zullen jullie hiervan op de hoogte blijven houden.
Meer posts
Share by: